Seksi on kivaa, ja kaikenlaista voi tehdä, kunhan kumpikin siihen aidosti suostuu.
Tällaisen pöyristyttävän ajatuksen esitti kirjailija ja toimittaja ja Ulla-Maija Aaltonen vuonna 1977 kirjassaan ”Uman kirja sinulle”.
Jos silloin olisi ollut sosiaalinen media olemassa, se olisi luultavasti kaatanut tietokoneita. Kohu oli valtaisa. Kaikki kirjastot eivät edes ottaneet kirjaa valikoimiin, osa lainasi sitä tiskin alta.
Uma Aaltosta kiiteltiin uuden ajan seksivalistajana ja haukuttiin seksin papittareksi, joka vie viattomat nuoret tuhon tielle, holtittomuuteen ja abortteihin. Vuonna 1980 ilmestynyt kirja ”Murkkuseksi” oli edellistä suorasukaisempi. Itse olin jo ohittanut murkkuvuodet, joten se tuntui hieman lapselliselta. Silti sekin piti lukea, totta kai.
Koulujen seksivalistus oli tuolloin lähinnä pelottelua seksitaudeilla ja ei-toivotuilla raskauksilla. Suosikin lääkärinpalstalla kyseltiin, voiko suutelemisesta tai saunan lauteilla istuessa tulla raskaaksi. Eivätkä ne olleet pilaviestejä. Omassa koulussani uskovainen terveydenhoitaja ei suostunut auttamaan e-pillerien hankinnassa, mutta toiset tytöt tiesivät, miten pääsee lääkäriin. Jotkut toiset tulivat ysiluokan tietämillä raskaaksi.
Seksi on kivaa, ja kaikenlaista voi tehdä, kunhan kumpikin siihen aidosti suostuu ja sitä haluaa.
Näin todetaan kymmeniä, kymmeniä kertoja viime aikojen kohuteoksessa ”Respektiä – seksikirja pojille”. Sen on kirjoittanut ruotsalainen kirjailija ja seksuaalikasvattaja Inti Chavez Perez ja suomentanut kirjailija Juha Hurme. Viisi vuotta sitten ilmestynyttä opasta on jaettu yläasteiden koulukirjastoihin.
Silti some meni sekaisin. Ja kun some kuohuu, niin median on otettava asia käsittelyyn omillakin palstoillaan.
Minäkin kirjoitan aiheesta kolumnia vakavasti otettavaan sanomalehteen. Tiedän toisaalta, ettei kohuja pitäisi jatkaa, mutta kun nousi niin nuoruus mieleen!
Pimeässä peiton alla -porukat ovat olleet aina keskuudessamme. Seksi on yksityisasia, eikä siitä pidä puhua julkisesti. Eikä missään nimessä ainakaan nuorille tai nuorten kanssa.
Asenne tuottaa tulosta: tänäkin päivänä meillä on iso joukko aikuisia, jotka eivät tiedä miten kutsuisivat ”sitä joka on tuolla jalkojen välissä”. Ei siis ihme, että Respektiä-kirjan arkikieliset termit ovat kauhistuttaneet.
Mutta tässä ajassamme on muutakin outoa kuin seksivalistusoppaasta pöyristyminen. Suomeen tekevät tuloaan äärikonservatiiviset uskonnolliset liikkeet. Ne tulevat USA:sta, jossa on osavaltioita, joissa ei saa antaa kouluissa sukupuolivalistusta eikä ole enää lupa tehdä abortteja. Donald Trumpin voitto on kiihdyttänyt liberaalien arvojen romutuspyrkimyksiä.
Nuo piirit levittävät etenkin viestipalvelu X:ssä tätä suomalaista kirjakohua. Myös Kremlin trolliporukoille sopii hyvin ”länsimaisen mädännäisyyden” kauhistelun voimistaminen sosiaalisessa mediassa. Yllättävän monet toimittajatkin sallivat omissa seuraajissaan näiden nimimerkkien taakse piiloutuvien trollaajien viestittelyn.
Voi, että kaipaan Uma Aaltosta ja muita rohkeita valistajanaisia!
Tämä kirjoitus julkaistiin Salon Seudun Sanomien kolumnipalstalla keskellä kuumentunutta somekuohuntaa 1. joulukuuta 2024 otsikolla: Kolumni: "Seksi on kivaa"
Jälkikirjoitus 12.1.2025:
Aamukahvi oli mennä väärään kurkkuun, kun aamulla luin SSS:n verkkolehdestä (30.11.) kolumnini otsikon: "Seksi on kivaa". Olin kuitenkin alun perin otsikoinut kirjoitukseni toimitukseen tarjolle huomattavasti maltillisemmin. Ideanihan oii kirjoittaa, miten seksivalistus yhä kauhistuttaa ja nostattaa somekuohuntaa ja mediaotsikoita.
Samalla oma kauhistukseni naurattikin minua. Näinhän minä ajattelen, mitä sitä peittelemään! Huvittuneita kommentteja toki kaupungilla muutamilta tutuilta sain kuulla, mutta "seksin ilosanomaa" nyt voi toistella tässä ajassa paljonkin.
Ja mediaotsikot kertokoot, miten ahdasta ajattelua meillä yhä on!