Terveyttä ja terveyspalveluita on povattu vaaliteemaksi vähintään kautta koko 2000-luvun. Terveysvaaleja vain ei ole näkynyt.
Tosin viime eduskuntavaaleissa kansantalouden kestävyysvaje nousi tärkeäksi puheenaiheeksi. Terveyspalveluita ei varsinaisesti noussut kukaan puolustamaan, koska ne juuri tuntuvat olevan kestävän kansantalouden pahin uhka.
Eduskuntavaaleissa puhuttiin eurosta, nyt presidentinvaaleissa jauhetaan eurosta – ja niin todennäköisesti käy tulevissa kuntavaaleissakin.
Eilen maanantaina Päivälehden museossa Helsingissä Turun yliopiston eduskuntatutkijat analysoivat Jytkyn anatomiaa. Kukaan tutkijoista ei osannut sanoa, miksi terveys ei ole noussut vaalien puheenaiheeksi. He tiesivät kyllä yksityiskohtaisesti laskettuaan, mistä vaaliagendalla puhuttiin: EU:n kriisistä, valtiontalouden kestävyysvajeesta ja perussuomalaisten noususta. Eniten mediahuomiota saivat Mari Kiviniemi, Jyrki Katainen ja Timo Soini. Kiviniemi kuvattiin vastuun väistelijänä, Katainen suomalaisperheiden pelastajana ja Timo Soini kestävänä ei-miehenä.
Vaalivoittajaksi selviytyi Soini, koska hänen ja puolueen linja ei jäänyt kenellekään epäselväksi. Ei-linja oli myös pysynyt samana vuosikaudet. Turkulaisten suorittama anatomiatutkimus osoitti selvästi, että suoraselkäisyys – vaikka änkyryyskin – miellyttää suomalaisia. Jos vaaliagendalle noussut aihe on vaikeaselkoinen, kannattaa oma sanoma pitää mahdollisimman yksinkertaisena. ”Tuskin”, ”toisaalta”, ”vaikea sanoa” -ilmaisuja pitää ehdottomasti välttää. Juuri näihin Kiviniemi sortui. Katainenhan onnistui toteamaan, että ”pahalta näyttää”. Uhkailu ja pelottelu vetoavat synnintuntoisiin suomalaisiin.
Maanantaina Timo Soini kuitenkin tunnusti, ettei Jytkyä voi toistaa vanhoilla eväillä. Koska terveyspalvelut ovat selvästikin ihan liian vaikeaselkoinen asia, joista saisi jytkyn punnerrettua, terveysvaalipuhe kannattaa popularisoida. Terveysaiheeksi kannattaa valita joku jokaisen arkea koskettava maanläheinen aihe. Ja sehän on ruoka.
Tieteelliseen tutkimukseen ja asiantuntemukseen perustuva ravitsemuskeskustelu on jo kauan aikaa kadonnut jonnekin voivuoren taakse, joten sitä ei kannata ryhtyä jatkamaan. Vaalijytkyä tavoittelevan poliitikon on parasta puhua kansan kanssa samalla äänellä.
Timo Soini siis ryhtyköön karppaamaan.
Nyt karppaamista ”äänestää” erään gallupin mukaan vain kuusi prosenttia suomalaisista, mutta siitä varovaisesti kiinnostuneita on moninkertainen määrä. Näitä nukkuvia karppaajia kannattaa herätellä. Soini saa rakastamiltaan huolto-asemilta ja snagreilta nykyisin jo varsin kätevästi karppausruokaa. Pihvit voi tilata salaatilla missä päin Suomea tahansa, ja kananmunat tirisevät joka kipsalla.
Vaalikampanjan sivutuotteena Soini saattaa menettää vähän elopainoaan, mutta poliittinen painoarvo sen kuin vain nousee. Oma terveys on nimittäin nykysuomalaisen tärkein arvo, kertovat arvopreferenssitutkimukset. Karppaus on jollain kumman tavalla onnistuttu kansan parissa yhdistämään terveellisiin elämäntapoihin, ja kansaa ne Soinin äänestäjät juuri ovat.
Timo, ota tai jätä, sillä tämä thinktank ei maksa sinulle mitään!
Kirjoitus on julkaistu aiemmin Lääkärilehden toimituksen blogi -palstalla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti